Wafel en lukken recepten

Brusselse wafels of marktwafels

Wat heb je nodig?

  • 500g witte bloem (tarwebloem)
  • 40g verse gist of +/- 25g droge gist.
  • 200 gesmolten boter (Solo of vloeibare boter)
  • 0,5l melk en 0,5l water
  • 4 eieren
  • 5g zout
  • eventueel vanille essence of wat vanillesuiker.

Hoe maak je de deeg?

Zorg dat bij de eieren het eigeel van het eiwit gescheiden wordt. Klop het eiwit stijf. Los de verse gist op in het water. Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje en roer indien je gebruik maakt van droge gist, deze er onder. (Al of niet met keukenrobot.) Meng er ook de lauwe melk en het water, al of niet met opgeloste gist, onder. Doe dit ook met de eierdooiers, de gesmolten boter en de vanille. Als laatste voeg je er de opgeslagen eiwitten en het beetje zout bij. Meng zacht. Laat de deeg goed rijzen.

Hoe bak je wafels?

Het ijzer goed opwarmen. Een beetje insmeren met vetstof. De deeg met een pollepel in het wafelijzer scheppen. (Of gieten met een kan.) Onmiddellijk het wafelijzer keren, zodat de deeg zich goed verdeeld. Als je bakt met een oud wafelijzer, op een gasvuur, regelmatig keren. Als ze goud-bruin zijn uit het wafelijzer halen. De volgende . . .

 

Nog een recept

Voor 12 wafels:

- 250 gr zelfrijzende bloem
- 50 cl melk
- 25 cl water
- 100 gr boter (gesmolten)
- 2 eiwitten (stijfgeklopt)
- 2 eigelen
- 3 zakjes vanillesuiker

Bereidingswijze

Meng de bloem met de suiker, voeg er een beetje melk aan toe en roer goed. Verwerk de eigelen en de rest van de melk en het water eronder tot een glad deeg. Voeg er de gesmolten boter bij en als laatste de stijfgeklopte eiwitten. Het deeg moet vloeibaar zijn zoals voor pannenkoeken.

Beboter het wafelijzer en bak de wafels als het ijzer goed heet is.

Serveren met wat poedersuiker, een bolletje ijs, slagroom, warme chocoladesaus, ... alles is mogelijk.

 

Familierecept. ‘Lukken’ (harde boterwafeltjes) (Camiel en Elisa Boucneau-Lahaye)

Recept:
1 kg bloem
1 kg kristalsuiker
4 eieren
500 gr echte boter of margarine
een beetje water
scheutje cognac

Bereidingswijze

Smelt de boter zonder ze te verhitten.
Meng in een grote kom de bloem, de suiker en de eieren en roer er vervolgens beetje bij beetje de gesmolten maar afgekoelde boter onder. Beetje water en scheutje cognac toevoegen.
Goed mengen en kneden tot een vast deeg ontstaat.
Deeg één nacht (in de kelder) later rusten.

 

Maak van het deeg kleine rolletjes (spoelvormig) van ongeveer 23 gram. Zo krijg je bij het bakken de typische lukken-vorm.

Bak de lukken in een echt antiek lukken-ijzer, galetijzer of wafelijzer met de fijnste ruitjes. In een modern elektrisch wafelijzer kan het dus ook, maar je vindt moeilijk (of niet?) de goede bakvorm en het is moeilijk om de wafeltjes zo dun te bakken, je moet namelijk genoeg druk kunnen uitoefenen op het bakijzer…
Bewaar de lukken na afkoelen in een goed gesloten doos.
De hardste lukken zijn de lekkerste! Smakelijk!

 

Nog een recept uit een tijdschrift

wafelrecept

 

Wafelrecept Lukken

lukken recept

 

Nog een lukken recept

lukken recept

 

Nog eentje voor lukken ...

 

Dit is één van de recepten. Voor elk gerecht zijn er wel een paar variaties. Als u het resultaat te hard vindt probeer dan eens het zeer oude recept uit het kookboek van de Boerinnenbond. Er zit voornamelijk minder suiker in waardoor het recept een zachter product zal opleveren.

Ingrediënten:
* 250 gram braadmargarine
* 250 gram suiker
* 350 gram bloem
* 2 eieren

Bereiding:

Smelt de braadmargarine, laat afkoelen envoeg de suiker toe.Meng alles goeddoor elkaar envoeg tenslotte de bloem en de eieren toe. Zorg voor een glad deeg.

Tip:gieteen klein borrelglaasje cognacbij dit deeg.

Laat dit deeg een nacht rusten.Vorm rolletjesvan ongeveer 25 gram en bak deze (max. 30 sec.) in een speciaal ijzer voor lukken.

http://www.seniorennet.be/Pages/Advies/advies3.php?ID=55

 

Nog een recept

Brusselse wafels
Voor ongeveer 20 wafels: 500 g bloem, 200 g gesmolten boter, 25 g verse gist, 4 eieren, 5 dl water, 5 dl melk, 5 g zout.

Meng de bloem met het zout, voeg de helft van de eieren toe, meng de gist met het lauwe water en de melk en roer tot een glad beslag. Klop de overige eieren schuimig en spatel door het beslag met de gesmolten boter. Laat het beslag gedurende 45 minuten rusten. Giet een scheut beslag op het hete ijzer, sluit met het andere ijzer en keer meteen om. Laat de wafels ongeveer 2 minuten bakken tot ze goudbruin zijn.

 

Nog een recept voor Brusselse wafels

Wat gaat erin?

 

25 g verse gist
5 dl melk
500 g spuitwater (gram dus en géén cl)
4 eierdooiers
4 eiwitten
600 g gewone patisseriebloem (geen zelfrijzende)
200 g gesmolten, ongezouten boter
een snufje zout

Los de verse gist op in de melk en het spuitwater. Klop de 4 eigelen luchtig en doe bij het mengsel. Voeg er stapsgewijs de bloem bij en roer stevig zodat er geen klontjes in zitten. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout en vouw onder het beslag. Als alles netjes is opgenomen mag er de boter bij. Goed roeren en zet het deeg onder een natte handdoek weg voor een uurtje of zo.

Bak het beslag in een wafelijzer met diepe groeven want alleen hiermee worden en blijven ze heerlijk krokant. Dit recept is goed voor zo'n 20-tal wafels.

Allez ja, de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat de eerste 2 mislukt waren, de volgende twee zijn op de grond gevallen tot groot jolijt van de woefers, de twee daarop waren ideale fotomodellen, en daarna werd het een beetje wazig, want toen ben ik ook begonnen met het versieren van de boom, en minstens twee keer waren de wafels een beetje te krokant (ahum). Al een geluk, want ze eigenlijk veel te lekker om goed voor mij te zijn.  

 http://photo-copy-ann.blogspot.be/2010/12/brusselse-wafels.html

 

Nog een "Ijzer-sterk-recept"

Sterk wafel recept

 

nach oben